به گزارش همشهری آنلاین بر اساس یک مطالعه موردی که اخیرا در ژورنال BMJ Case Reports منتشر شد، مردی در دهه ۵۰ زندگی خود که از نظر جسمی سالم و سرحال بود و عادت داشت روزانه هشت قوطی نوشیدنی انرژیزا بنوشد، از راه سختی متوجه این موضوع شد.
پزشکان گزارش دادند که این بیمار در ناتینگهام انگلیس در اثر سکته مغزی جزئی ناشی از فشار خون بسیار بالا دچار آسیب دائمی شد. فشار خون او تنها پس از ترک کردن نوشیدنیهای انرژیزا به حالت عادی بازگشت.
طبق گزارش این پرونده، این مرد پس از دچار شدن به ضعف ناگهانی سمت چپ، بیحسی و مشکلات تعادل، راه رفتن، بلع و گفتار در بیمارستان بستری شد. فشار خون او در بدو پذیرش ۲۵۴ روی ۱۵۰ میلیمتر جیوه بود و این در حالی است که فشار خون طبیعی ۱۲۰ روی ۸۰ میلیمتر جیوه یا کمتر است.
اسکنهای مغزی نشان داد که او دچار سکته مغزی در تالاموس، بخشی از مغز که در ادراک حسی و حرکت نقش دارد، شده است.
برای بیمار داروهایی برای کاهش فشار خون تجویز شد و فشار سیستولی او به ۱۷۰ میلیمتر جیوه کاهش یافت. فشار خون سیستولی عدد حداکثر یا بالای فشار خون است و فشار درون رگهای خونی در هنگام ضربان قلب را نشان میدهد.
اما، فشار خون این مرد دوباره پس از بازگشت به خانه افزایش یافت، حتی با اینکه پزشکان داروهای فشار خون او را افزایش دادند. پس از کمی پرسوجو، این مرد فاش کرد که به طور متوسط روزانه هشت قوطی نوشیدنی انرژیزا در روز مینوشد.
میزان بالای کافئین نوشیدنیهای انرژیزا
هر قوطی نوشیدنی انرژیزا معمولا حاوی ۱۶۰ میلیگرم کافئین است و به این ترتیب در مجموع، میزان مصرف روزانه کافئین او به ۱۲۰۰ تا ۱۳۰۰ میلیگرم میرسید. حداکثر میزان مصرف روزانه توصیه شده برای کافئین ۴۰۰ میلیگرم است.
پزشکان اصرار کردند که او نوشیدنیهای انرژیزا را ترک کند. وقتی او این کار را کرد، فشار خونش به حالت عادی برگشت و توانست مصرف داروهای ضد فشار خونش را کنار بگذارد.
پژوهشگران در مقاله خود در این باره مینویسند: «تعداد کمی از افراد از آسیبهای بالقوه نوشیدنیهای انرژیزا خبر دارند.»
به گفته این پژوهشگران، سوپرمارکتهای بزرگ در انگلیس از سال ۲۰۱۸ ممنوعیت داوطلبانهای را برای فروش نوشیدنیهای انرژیزا به افراد زیر ۱۶ سال اجرا کردند تا با چاقی، دیابت و پوسیدگی دندان مقابله کنند، اما افزایش خطرات احتمالی نوشیدنیهای انرژیزا برای بیماریهای قلبی عروقی، از جمله سکتههای مغزی چه از نوع انسدادی و چه از نوع خونریزیدهنده، کمتر مورد بررسی قرار گرفته است.
این پژوهشگران میگویند نوشیدنیهای انرژیزا هم حاوی میزان بالایی از کافئین هستند و هم سایر ترکیبات موجود در آنها حاوی «کافئین پنهان» هستند، برای مثال میوه گوارنا که عصاره آن در این نوشیدنیها به کار میرود، میزان کافئینی در حد دو برابر یک دانه قهوه دارد.
از طرف دیگر، تداخل کافئین با سایر ترکیبات موجود این نوشیدنیها مانند تورین، گوارانا، جینسینگ،گلوکورونولاکتون و قندمیتواند تأثیر چشمگیری بر فشار خون داشته باشد و خطر سکته مغزی را افزایش دهد.
این پزشکان مینویسند: «در بیمارانی که فشار خون بالای بدون علت مشخص دارند، پزشکان باید در مورد مصرف نوشیدنیهای انرژیزا تحقیق کنند. مشاوره سبک زندگی باید شامل بحث در مورد عوامل خطر قلبی عروقی نوشیدنیهای انرژیزا باشد.»
آنها خاطرنشان میکنند که گرچه گزارش آنها فقط درباره یک نفر است، اما استدلال میکنند که نگرانی آنها معقول است و پیشنهاد میکنند نظارت بیشتری بر فروش نوشیدنیهای انرژیزا انجام شود.
نظر شما